Hvilken av FNs bærekrafts mål har IKEA integrert?

By Anex98 No comments

Hvilken av FNs Bærekrafts mål utfører IKEA? 

På forrige blogg Innlegg så spekulerte jeg på fremtiden til Tesla Med tanke på bærekraft, og i hvor stor grad Tesla har integrert bærekraft i sinn virksomhet. Fra mitt synspunkt så  var det med hjelp av FNs bærekrafts mål ble det enklere å forstå i hvilken grad bærekraft var integrert i virksomheten. I dette blogg innlegget skal vi se på et annet selskap IKEA, og se hvilken av FNs bærekrafts mål IKEA oppfyller.  

Hva er FNs bærekraftsmål?

For å se hvilken av FNs mål IKEA fullfører så må vi forstå hva FNs Bærekrafts mål er. Definisjonen på FNs bærekrafts mål er ‘’FNs bærekrafts mål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030’’  Selskaper som utfører disse målene blir sett på som bærekraftig, og har en positiv påvirkning på mennesker, dyr og klima-en. Selskaper som unngår å fullføre målene eller grønnvasker markedsføringen får vanligvis konsekvenser, eller dårlig forbilde for kunder/media. Et godt eksempel på et selskap som gikk imot FNs bærekrafts mål er H&M der hvor de bruker barnearbeid, og vanlig voksne fra andre U-land for å betalte dem mye mindre enn produktene som ble solgt i utviklet-land som Norge det går imot FNs bærekrafts mål nr. 1 og 4. Dette ga H&M veldig negativ forbilde for kunder og samfunnet som blir illustrert i videoen under.

Videoen representerer hvordan H&M bruker grønnvaskning i sinn markedsføring

Telsa derimot er et godt eksempel på et selskap som fullfører FNs bærekrafts mål, og blir vanligvis illustrert som et bærekraftig selskap som påvirker verden positivt av media. FNs bærekrafts mål hjelper oss med å indentifisere bærekraftige selskaper som gjør det enklere for individer å velge bærekraftig løsninger som vil påvirke verden positivt.

Hvilke av FNs bærekrafts er den viktigste IKEA oppnår?

Det viktigste bærekrafts målet som er åpenbart er FNs bærekrafts mål nr. 12 – Ansvarlig forbruk og produksjon. FNs bærekrafts mål nr.12 går ut på bærekraftig forbruk og produksjon av produkter, og tjenester. Målet fokuserer på at selskaper/organisasjoner ikke overforbruker ressursene sånn at det er enklere tilgang til å resirkulere produktene for kundene, og selskapene. IKEAhar fokus på resirkulering av produktene og avfallsreduksjon sånn at produktene blir brukt til maksimalt leve tids kapasitet. IKEAs ambisjoner om å beskytte økosystemet, og ha 100% fornybare, og resirkulerte materialer til å produsere produktene innen 2030.  

IKEA handler ansvarlig med materialvalgene som er tilgjengelig, hvis materialene ikke er fornybare  så ser de etter resirkulerte og resirkulerbare alternative til materialene. IKEAs mål med materialene er så selge dem på høyest mulig kvalitet til en billig pris. Materialene IKEA bruker står under

  • Tre: Et av de viktigste materialene IKEA bruker som er fornybart, og er et naturlig materiale som er holdbart nok til å vare i generasjoner. IKEA handler Ansvarlig ved innkjøp av treverk for virkomsheten og sammarbeider med organisasjoner som Forest Stewardship Council (FSC) for å stimulere ansvarlig skogforvaltning rund om hele verden
  • Bomull: Bomull er en naturlig og fornybart materiale som puster, absorberer fuktighet og bomullsteskstilene passer godt i varmt klima. Bomullen har siden 2015 kommet fra bærekraftig kilder som er gjort tryggere for mennesker og miljø ved å redusere bruken av sprøytemidler og kunstgjødsel til et minimum. Dette sørger for bedre vannforvaltning og utvikle dyrkingsmetoder.    ¨
  • Ull: Ull er et slitestrekt og holdbart naturmateriale som passer perfekt i pledd, gulvtepper og andre hjeminnredningsprodukter. Materiale vokser naturlig på sauen som er fornybart og gjenvinnbart som dermed blir bærekraftig. Ullen i IKEAs produkter kommer fra ansvarlige kilder som gir en positiv innvirkning på mennesker , dyrevelferd og miljø. For å sikre dette innen 20250 samarbeider IKEA med ‘’Responsible Wool standard’’ (RWS) for å sikre at dyra behandles godt og at beiteområdene forvaltes på en ansvarlig måte. 
  • Naturfibre: IKEA bruker naturfibre som vannhyasint, bananfiber og rotting. Naturfibre er naturlig og fornybar, samt så har den en unik karakter som skiller seg fra andre produkter. Mesteparten av naturfibre produktene er ikke masseprodusert og IKEA jobber verve og andre håndverkere i blant land som Vietnam, Indonesia og Kina. Samarbeid med andre kunsthåndverkere fra hele verden gir muligheter til felles skaperprosesser, inspirasjon og ny kunnskap om produksjonen.
  • Avfall/resirkulert materiale: IKEA bruker resirkulerte materialer og jobber med resirkulert tre, plast, papir og metall. Målet er å utforme produkter som kan gjenvinnes etter endt brukstid, slik at det blir mindre avfall. Det er en skille mellom avfall og resirkulert materiale, avfall er rester fra annen produksjon, mens resirkulert materiale kommer fra gamle produkter.
  • Kompositt: Komposittmateriale er materiale som består av to eller flere materialer som har ulike egenskaper. IKEA bruker komposittmaterialer fordi der  slitesterke, billige og lette og kreve lite vedlikehold. Et eksempel er treplastkompositt. Det som er positivt med kompositt er at det gir både lavere materialforbruk og utnytter materialer av dårligere kvalitet (Kan være avfall) til å lage nye produkter som er slitesterke, kompakte, lette og holdbare. 
  • Plast: IKEAs langsiktige mål er å bruke bare resirkulerte og/eller fornybar plast. De mest vanlige plasstyper er oljebasert, noe som betyr at de kommer fra en ikke-fornybar kilde. IKEA bruker PET-, PE- og PP-Plast og overholder strenge lover og sikkerhetsstandarder. Ikea stiller strenge og detaljerte krav til bruk av kjemikalier og andre stoffer i produksjonen, slit at produktene er trygge og miljøvennlige
  • Bambus: Bambus er en av verdens mest hurtigvoksende planter, og det er en av de mange grunnene til at IKEA bruker Bambus. Bambus er slitesterkt, robust og tåler fuktighet godt.  Bambus blir delt inn i tre kategorier, avhengig av produksjonsprosessen. De tre kategoriene er Naturfibre- Fibrene veves, rulles eller presses, Industriprodusert bambus – fibrene dels i tynne lag og limes sammen i plater, og Sjiktlimt bambus – formpresset bambusfiner. 90% av bambusen som IKEA bruker blir dyrket i kina, og i 2016 var nesten all bambusen til IKEA FSC-Sertifisert.  

Konklusjon

Ved å indentifisere IKEAs forretningsmodell, kunder, hvilke leverandører IKEA har, og materialene som blir brukt/håndtert blir Konklusjonen at IKEA har integrert FNs bærekrafts mål Nr 12. i sin virksomhet ved bruk av fornybare, og resirkulerte materialer, samtidig sørge for at arbeidsmiljøet hvor materialene kommer fra blir produsert på en trygg måte, både for mennesker og dyr.

Kilder:

Legg igjen en kommentar